Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Bukov vrh iz vasi Hotovlja - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone 

Bukov vrh

Na Bukovem vrhu nad Poljansko dolino se nahaja cerkev Žalostne Matere Božje, oziroma tudi Svete Sobote iz leta 1501. K njej so nekdaj romali zoper glavobole. Nudi razgled na bližnje Škofjeloško in Cerkljansko hribovje. Ob lepem vremenu se vidi tudi del Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp. Vrh leži v Polhograjskem hribovju in Zahodnem Alpskem svetu. Pot je lahka, deloma strma.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 832 m
Višina izhodišča: 375 m
Višinska razlika:
474 m

Izhodišče: iz Škofje Loke se peljemo proti Gorenji vasi. V vasi Poljane nad Škofjo Loko na semaforiziranem križišču zavijemo levo proti vasi Hotovlja. Takoj zatem prečimo Poljanščico, ponovno zavijemo levo in gremo proti vasi Hotovlja. Parkiramo lahko ob cesti tik pred vasjo ali se zapeljemo v vas in parkiramo nekaj deset metrov za začetkom poti, ki se prične v vasi.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Hotovlja - Bukov vrh 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Pot se začne v vasi. Vkolikor smo parkirali pred vasjo se sprehodimo skoznjo. Na levi strani ceste bomo opazili smerokaz z markacijo in mostiček, ki vodi čez potok. Pot se dobrih 25 minut vzpenja skozi gozd. Nato pridemo do jase s klopco in dvema križema. Nadaljujemo skozi gozd. Pridemo do travnatega pobočja in nato do zaselka. Nadaljujemo med ograjama levo od zaselka. Tik pod robom gozda se nam odpre lep pogled na Poljansko dolino. Kmalu pridemo do naslednje kmetije. Nadaljujemo po poti po travnatem pobočju. Pred sabo že vidimo cerkev na Bukovem vrh.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.