Meniji za izlete po regijah Slovenije
      
 
 Jamnik iz vasi Rovte - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
 
Jamnik

Vas Jamnik leži na pobočju Jelovice. Znana je predvsem po cerkvi Svetega Primoža in Felicija, ki stoji na razglednem travnatem pomolu. Ob jasnem vremenu se še posebej dobro vidi Zahodne Karavanke, Kamniško-Savinjske Alpe in Savsko ravan ter okoliško hribovje. Vas leži v Škofjeloškem hribovju in subregiji, ki jo poleg Škofjeloškega hribovja tvorijo tudi Cerkljansko hribovje, Polhograjsko hribovje in Rovtarsko hribovje. Ta subregija spada v Zahodni Alpski svet.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 831 m
Višina izhodišča: 495 m
Višinska razlika:
335 m

Izhodišče: Vozimo po avtocesti Ljubljana - Jesenice. Iz avtoceste zavijemo na izvozu za Ljubelj. Na prvem odcepu zavijemo desno, pridemo do krožišča in nadaljujemo proti Podnartu in Kropi. Po nekaj kilometrih vožnje pridemo do križišča, kjer zavijemo desno. Cesta se sedaj hitro spušča. Pridemo do križišča za Podnart in Kropo. Zavijemo ostro levo in hitro prečkamo reko Savo. Za mostom zavijemo levo. Cesta sedaj začne takoj zavijati desno okoli hriba. Na levi strani še na ovinku nekaj 100 metrov za mostom zavijemo levo čez reko Lipnico. Vožnjo nadaljujemo skozi vas Ovsiše. Vozimo skozi vas Češnjico pri Kropi in nato naravnost proti vasi Rovte. V vasi za prvimi hišami parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Vas Rovte - cerkev Svetega Primoža in Felicijana na Jamniku 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Na koncu prvih hiš je razcep, kjer ena cesta zavije ostro nazaj skoraj proti smeri po kateri smo prišli. Gremo po tej cesti. Kmalu zavije levo in nadaljuje ob robu gozda. Nadaljujemo po tej poti, dokler nas markacije in oznake kmalu ne usmerijo levo v gozd proti našemu cilju. Pot se vije skozi gozd, dokler ne pridemo do travnatega grebena. Nekaj časa še hodimo ob robu gozda, potem pa se svet odpre in pridemo do našega cilja.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.