Peč-Tromeja

        

 Peč-Tromeja iz ceste na Tromejo - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Peč-Tromeja

Za Peč se je prijelo ime Tromeja. Na njenem vrhu je namreč stičišče treh držav, Slovenije, Italije in Avstrije. Prav tako je na vrhu stičišče kar štirih jezikov, slovenskega, nemškega, italijanskega in furlanskega. Z vrha bomo proti jugu občudovali razgled na dolino Tamar s Poncami in večji del Julijcev. Proti severu se odpre razgled na Ziljsko dolino, ki se pod vzhodnimi obronki širokega Dobrača združi z Dravsko dolino. Še bolj proti vzhodu bomo opazili koroška jezera in gozdnat hrbet Karavank. Za Dobračem se vidijo vrhovi centralnih Alp. Na vrhu je lesena koča z vpisno skrinjico, klopce z razgledom na Tamar in Ziljsko dolino, spomenik prijateljstva in ograda za konje (junij, 2015). Na avstrijski strani je tudi smučišče Arnoldstein. Peč-Tromeja se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji Karavanke in Strojna. Še ožje jih uvrščamo v podregijo Zahodne Karavanke.

Otroci se bodo povzpeli na Peč-Tromejo, kjer jih bo navdušil razgled na avstrijsko Koroško.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Pot je ves čas dobro nadelana in označena. Krožno se vračamo po široki makadamski cesti.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višina Peči-Tromeja. Višina Peči-Tromeja. Višina Peči-Tromeja.

Višina: 1508 m
Višina izhodišča: 1220 m
Višinska razlika: 288 m

Izhodišče: Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu za Kranjsko goro. Peljemo se mimo Kranjske gore do Rateč. V vas Rateče zavijemo na drugem izvozu pred Petrolovo bencinsko črpalko. Zapeljemo se mimo gostilne Mojmir do gostilne Šurc in pred njo zavijemo levo na ožjo cesto. Nanjo nas opozarjajo tudi smerokaz za Tromejo. Te ceste se držimo približno 3.6 kilometra, ko postanemo pozorni na pohodniške smerokaze za Tromejo po krajši in daljši poti. Parkiramo ob cesti nekaj 10 metrov naprej od smerokazov.

Čas hoje na Peč-Tromejo. Čas hoje na Peč-Tromejo. Čas hoje na Peč-Tromejo.

Časi: Izhodišče Peč-Tromeja 1 ura. Krožen povratek na izhodišče po makadamski cesti 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Opis poti na Peč-Tromejo. Opis poti na Peč-Tromejo. Opis poti na Peč-Tromejo.

Vzpon: Iz mesta, kjer smo parkirali se po makadamski cesti vrnemo do smerokazov za Tromejo. V gozd zavijemo po krajši poti. Pot je široka, dobro nadelana in označena. Vodi nas zmerno strmo po okljukasti poti skozi pretežno iglasti gozd in le občasno se vzpenjamo nekoliko hitreje. Višje hodimo ob meji z Italijo, ki poteka po strmem travnatem pobočju. Večkrat ga prečkamo ali se vedno znova v okljukih vračamo do njega. Že precej pod vrhom je na travnatem pobočju tudi učna tabla s klopco. Poti sledimo vse do vrha, ki ga dosežemo po približno 1 uri zmerne hoje.

Sestop: Vračamo se po široki makadamski cesti. Sprva nas vodi ob smučišču, nato pa kmalu zavije bolj desno v gozd. Tej cesti sledimo vse do izhodišča, ki ga dosežemo po približno 1 uri zmerne hoje.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (35) pritisni: Peč-Tromeja
  Peč-Tromeja je stičišče treh držav na zahodnem predelu Karavank in priljubljana izletniška točka.