Virnikov Grintovec

        

 Virnikov Grintovec iz Zgornjega Jezerskega - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Virnikov Grintovec

Virnikov Grintovec se nahaja nad Zgornjim Jezerskim tam, kjer se Kamniško-Savinjske Alpe skoraj dotaknejo Karavank. Pot na goro ni predolga, niti prezahtevna, nagradi pa nas z izvrstnimi razgledi na vse strani neba. Na vrhu nas pričaka visok možic, ki mu nekateri zaradi velikosti pravijo kar piramida. Spregledali ne bomo niti dolgega grebenastega vrha, ki se kot plazeča kača zvija v raztegnjen S. Vzhodni del vršnega grebena med vzponom večinoma prehodimo tik pod robom, medtem ko se po zahodnem predelu lahko sprehodimo povsem do njegovega konca, do razgledišča, kjer se prične vršni greben spuščati navzdol. Tu se odpre izvrsten razgled na dolino Tržiške Bistrice in Košuto. Virnikov Gritovec je osamelec, pa vendar se na njemu zdi, da med njim in drugo znamenito jezersko goro Stegovnikom obstaja posebna, tiha vez. Gori sta, kot da ena brez druge ne moreta shajati. Na prvi pogled sta si zelo podobni. Obe odlikujeta dolga grebenasta, zelo razgledna vrhova, ampak tu se njuna zunanja podobnost tudi konča. Sta kot nekakšno Jezersko pokrajinsko gorsko Jin/Jang načelo, ki ga karakterizira predvsem pot nanju in njuna lega. Stegovnik je z majhnim spodmolom v temačni grapi na vzhodni strani gore in izjemnim, morda celo našim najlepšim naravnim oknom na zahodni strani gore usmerjen proti globinam zemlje, tako kot ledena gora, katere veličina se skriva pod gladino morja. Lega Stegovnika je izjemna, saj se nahaja nekako sredi trikotnika, ki ga tvorijo Storžič, Košutnikov Turn in Kočna, trije visoki vrhovi med sabo ločenih pogorij na tem predelu Gorenjske. Virnikov Grintovec in pot nanj v primerjavi s Stegovnikom deluje precej bolj svetlo. S svojim dolgim v S zavitim vrhom kipi proti nebi. Za razliko od Stegovnika, ki stoji znotraj trikotnika najvišjih dvatisočakov se nahaja na visokem vogalu, tam kjer del karavanškega pogorja in državna meja z Avstrijo skoraj pod pravilnim kotom zavije od severo-zahoda proti severo-vzhodu. Zaradi na novo zgrajene gozdne poti, omenjene v spodnjem opisu, se utegne opisana pešpot na Virnikov Grintovec deloma spremeniti (oktober, 2019). Virnikov Grintovec se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška, v podregiji Karavanke in še ožje v podregiji Zahodne Karavanke.

Zahtevnost: Lahka označena pot. Pozimi se priporoča uporabo derez.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 1654 metrov
Višina izhodišča: 880 m
Višinska razlika:
774 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Kranj - vzhod. Nato sledimo oznakam za Jezeresko. Po dolini Kokre se kar nekaj časa peljemo proti Jezerskemu. Ko pridemo na Zgornje Jezersko smo pozorni na majhno Petrolovo bencinsko črpalko (oktober, 2019), kjer zavijemo levo proti cerkvi svetega Ožbolta. Vzpenjajoča cesta nas po slabih 200 metrih pripelje do cerkve in pokopališča pred njo, kjer parkiramo.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Cerkev svetega Ožbolta na Zgornjem Jezerskem - Virnikov Grintovec 2 uri 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi priporočamo dereze.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Po ozki asfaltirani cesti gremo proti cerkvi, ki jo dosežemo po 30 metrih hoje. Tu na drevesu opazimo oznake (oktober, 2019) za Virnikov Grintovec. Gremo desno okoli cerkve in naprej po cesti proti domačiji nad nami. Pri domačiji gremo levo čez njeno dvorišče do roba pašnikov, kjer nas smerokaz usmeri desno na pešpot. Sprva hodimo ob robu gozda, ko pa prečkamo potoček pridemo na kolovoz, ki se strmo vzpne do naslednje samotne domačije. Tu prečkamo makadamsko cesto in sledimo planinskemu smerokazu, ki nas usmeri na pešpot, ki se sprva precej strmo vzpenja v gozd. Višje se priključimo ozkemu gozdnemu kolovozu, ki nas pripelje na neizrazito sedlo, kjer nadaljujemo desno. Po kratkem zložnem vzponu se nam z leve ponovno priključi ozek kolovoz po katerem nadaljujemo s hojo. Po dobri minuti pridemo do razpotja kolovozov, kjer nadaljujemo levo. Po nekaj minutah hoje so pozorni na smerokaz, ki nas usmeri desno na pešpot (oktober, 2019). Po nadaljnih nekaj minutah hoje pridemo do naslednjega gozdnega kolovoza po katerem se pričnemo vzpenjati desno navzgor. Po kratkem in strmem vzponu se pot obrne levo in nas pripelje do poseke, kjer se odpre razgled na Kočno in Storžič. Desno nad nami na robu gozda bomo opazili planinski smerokaz, ki nas vodi naprej v gozd. Višje pridemo do na novo zgrajene gozdarske makadamske ceste, zato pod cesto zavijemo desno in se prečno vzpnemo na njen rob na ovinku nekaj 10 metrov stran. Tu nadaljujemo z vzponom po cesti - zaradi te ceste je bil del planinske pešpoti uničen - (oktober, 2019). Hitro pridemo do naslednjega ovinka/razpotja, kjer ne gremo naravnost, temveč levo nazaj-navzgor po cesti. Ko se makadamska cesta višje položi ponovno zavije desno, mi pa nadaljujemo za planinsko markacijo, ki nas usmeri naravnost. Položna pešpot obhodi grapo in nas pripelje na preval Žingerc, ki se nahaja na slovensko-avstrijski meji. Tu sledimo avtrijskemu planinskemu smerokazu za Virnikov Grintovec, ki nas vodi naprej po sedlu. Ko je sedlo za nami se pričnemo vzpenjati v strmo vzhodno pobočje grebena gore. Vzpon je strm in ko smo že precej visoko pridemo na vršni rob grebena po katerem nadaljujemo proti vrhu. Pot postaja vedno bolj razgledna zlasti proti vzhodnemu predelu Košute in proti Peci ter Olševi, na Jezersko in Grintovce. Hodimo po grebenu ali južno tik pod njem. Občasno se nekaj korakov vzpnemo. Že tik pod vrhom sledi kratek in strm sorazmerno skalnat vzpon, kjer si po potrebi pomagamo z rokami. Hitro pridemo na vrh z visokim možicem in vpisno skrinjico.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (117) pritisni: Virnikov Grintovec
  Na Virnikovem Grintovcu se odpre izvrsten razgled na Jezersko in najvišje vrhove Kamniško-Savinjskih Alp.