Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Sveti Tilen iz vasi Valburga - za gps sled, galerijo ali forum pritisni na zgornje ikone

Sveti Tilen nad Repnjami

Sveti Tilen nad Repnjami je eden izmed bolje ohranjenih protiturških taborov pri nas. Do cerkve najhitreje pridemo iz vasi Repnje. Označena pešpot nas večinoma vodi po gozdni makadamski cesti in nam bo vzela dobrih deset minut zmerne hoje. Do taborske cerkvice se lahko odpravimo tudi iz precej bolj oddaljene Valburge. Nahaja se na drugem koncu dolgega gozdnatega grebena, ki povezuje naselji. Iz časa turških vpadov se je ohranila legenda, ki pripoveduje, da je razjarjen Turek napadel tabor Svetega Tilna. Domačini so se srdito branili, a je bil sovražnik premočan in je tekom boja vdrl za obzidje. Kazalo je da bo repenjski tabor klonil, a je iz Šmarne gore prihitel na pomoč Boltarjev Tilen. Tja se je umaknil, saj ga je zasmehovala cela vas. Skupaj s smleškimi fanti, ki so prihajali na pomoč je zbral v repenjskem gozdu razbeglo živino. Živalim je s smolo namazal repe, jih zažgal in čredo nagnal proti sovražniku. Truma prestrašenih živali se je s hriba spustila proti Turkom, ki so v obupu zbežali. Med begom so zašli v gozdne močvirne mlake, kjer so se skupaj s konji pogreznili. Tako je bil Repenjski tabor rešen, Boltarjev Tilen pa je postal junak vse Vodiške okolice. Zmagoslavje je prekinil napol mrtev Turek, ki je z zadnjimi močmi sprožil strel in ubil rešitelja tabora.
V legendi je zagotovo zrno resnice, se pa v stari zgodbi morda skriva tudi posebna vez med Repnjami, Valburgo, Smlednikom in Šmarno goro. Smlednik in Repnje povezuje dolg hrbet gozdnatega griča. Vijugati začne v Valburgi, tam kjer se prične proti Staremu smledniškemu gradu vzpenjati romarska kalvarija. Greben se hitro dvigne do deloma obnovljenih razvalin srednjeveškega gradu, kjer so na visoki skali že v pradavnini pozidali gradišče, ki ga je nasledila rimska utrdba. Greben se nato spusti do prelaza, kjer so se med drugo svetovno vojno zbirali partizani. Zbirališče je dokaj nenavadno. Nahaja se na razpotju cest, sicer v gozdu, a vseeno ni nič kaj skrito. Na njem se nahaja manjši megalit in ob njem mogočno drevo, ki sredi polkroga skal kipi proti nebu. Od tu greben odvijuga proti Repnjam in tam, kjer rep dolgega hrbta zamahne severno proti dobri Dobruši so pred stoletji naši predniki postavili ljudsko utrdbo, Repenjski protiturški tabor. Pod njim se nahaja samostan šolskih sester. Na Šmarni gori, s katere je na pomoč prihitel zasmehovani Tilen se prav tako nahaja izvrstno ohranjen protiturški tabor. Tudi smledniški fantje, kot pravi legenda, so se ponašali s svojo, sicer fevdalno utrdbo. Morda pa to le niso bili kmečki fantje, kot bi lahko prehitro sklepali iz zgodbe, temveč kar oborožena grajska posadka, ki je prihitela na pomoč pogumnim kmetom. Morda so grajski vojaki skupaj s kmečkimi branitelji zasledovali premaganega Turka v močvirnat gozd ob vznožju Repenjskega hriba, kjer je naposled Tilen izgubil svoje življenje.
Ne bi bilo prvič, da bi Smledniški gospodje prišli na pomoč ljudem iz vasi na drugi strani dolgega griča. V sosednji Skaručni so se pričeli dogajati čudeži in ljudje so si zaželeli postaviti cerkev, a jim pristojni škof tega ni dovolil, rekoč, da jih je v okolici že dovolj. Končno je ljudem na pomoč priskočil graščak iz Smledniškega gradu in dosegel, da so ljudje lahko postavili cerkev posvečeno Sveti Luciji. Protiturški tabor Sveti Tilen nad Repnjami se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška, v podregiji Ljubljanska kotlina in še ožje v podregiji Savska ravan.

Zahtevnost: Lahka delno označena pot. Na posameznih odsekih je orientacija zaradi obledelih oznak otežena in je priporočena pohodna navigacija ali dober zemljevid.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 419 m
Višina izhodišča: 394 m
Višinska razlika:
350 m - skupna dosežena višina

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Kranj. Na izvozu za Vodice zapeljemo iz avtoceste in nadaljujemo levo iz Ljubljanske smeri in desno iz Kranjske proti Medvodam in Zbilju. V vasi Valburga nas napis za Stari grad usmeri levo. Vozimo skozi vas in nato kmalu ponovno zavijemo levo na cesto, ki vodi do gradu. Ob sedaj že makadamski cesti parkiramo.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - Sveti Tilen, 1 ura 45 minut, Sveti Tilen - izhodišče po poti Svetega Tilna 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Pot začnemo po makadamski cesti ob kateri smo parkirali. Že po nekaj 10 metrih zavijemo desno. Pridemo na trim stezo, ki ji nekaj časa sledimo. Vodi nas skozi gozd. Nato gremo mimo "Pod skalco" in nadaljujemo s hojo. Pridemo do naslednjih rumenih tabel, ki nas usmerjajo na Stari grad in Skaručno. Na drevesu opazimo tudi oznake v barvah slovenske zastave, bele, modre in rdeče. Tem oznakam, ki bodo ponekod zelo blede bomo sledili skozi gozd, ko bomo že zapustili trim stezo, vse do gorenjske avtoceste. Na temu odseku poti bo orientacija na posameznih mestih precej otežena. Pridemo do gozdne ceste, kjer zavijemo desno in ji sledimo vse do naslednje makadamske ceste, kjer zavijemo levo. Na temu križišču tudi opazimo omenjene oznake. Nekaj časa hodimo in smo hkrati zelo pozorni na ožjo makadamsko gozdno cesto, ki od naše zavija desno. Na križišču na smreki je tabla za Skaručno, ki je zelo slabo vidna, saj je skrita v drevju in grmovju. Da jo opazimo moramo biti zelo pozorni. Nadaljujemo po tej poti in sledimo oznakam v barvah slovenske zastave. Pridemo do naslednjega odcepa, kjer nas oznake usmerijo na levo gozdno pot. Na naslednjem križišču gozdnih poti se držimo desno in nadaljujemo s hojo. Pot nas pripelje do lesene brvi z ograjo, ki prečka potok. Na drugi strani potoka je travnik, ki ga prečkamo po slabo shojeni stezi in nadaljujemo s hojo skozi gozd po gozdnem kolovozu in hkrati sledimo trobarvnim oznakam. Pripeljejo nas do makadamske ceste, kjer sta na naši desni strani dve leseni koči s travnikom pred njima. Vse je obdano s smrekami. Pred sabo slišimo avtocesto. Nadaljujemo levo in že po nekaj metrih pridemo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo. Desno je most, ki prečka jarek ob avtocesti, avtocesta in podvoz. Hodimo po makadamski cesti, ki nas vodi naravnost ob avtocesti proti severu. Hodimo približno 15 minut, ko pridemo do naslednjega križišča. Tokrat po asfaltni cesti nadaljujemo levo. Po nekaj minutah hoje pridemo v Repnje. Na prvem križišču v vasi zavijemo ostro levo in po nekaj metrih hoje opazimo na hiši oznako za Svetega Tilna. Tu zavijemo desno. Kmalu pridemo na gozdno pot, ki nas pripelje do cerkve Svetega Tilna.

Sestop: S hojo nadajujemo po gozdni poti, ki vodi ob levi strani taborskega obzidja. Na smreki bomo opazili leseno tablo, ki nas usmerja proti Staremu gradu do katerega je 3300 metrov. Sledimo dobro shojeni in označeni poti, ki nas pripelje na makadamsko cesto po kateri smo pričeli turo in s tem na izhodišče.