Sveta Filip in Jakob

          
  
  Sveta Filip in Jakob od kmetije Lešnik za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Sveta Filip in Jakob

Cerkev svetega Filipa in Jakoba v Golavabuki na Koroškem je ena izmed devetih cerkva posvečenih tema svetnikoma v Sloveniji. Nahaja se na razglednem travnatem kuclju ob robu gozda, kjer se odpre lep razgled na Mislinjsko dolino ter bližnje vrhove in zaselke. Cerkvica je bila prvič omenjena leta 1431, pri čemer začetek njene gradje sega v prvo polovico 13. stoletja. V prezbiteriju se nahaja majhno barvno vzhodno okence, od koder se kot padca sončnih žarkov ob letnem (24. junij) in zimskem (24. december) sončevem obratu (solsticiju) zjutraj ujema s kotom okenskega ostenja in tako je vzhod sonca ob spomladanskem (21. marec) in jesenskem (22. september) enakonočju viden točno v njegovi sredini. Eden izmed simbolov Odrešenika sveta, ki je za nas umrl na križu je Sonce. Ali so se v skrivnostni cerkvici opravljali obredi posvečeni Soncu, njegovemu vzhodu in neizogibnemu zahodu, smrti in vstajenju na drugem svetu? Cerkvica v kateri očitno niso zgolj žebrali monotonih molitev je bila v skrbno izbran prostor umeščena v smeri slovenjgraškega pokopališča. V zvoniku cerkvice so dolga stoletja našli svoje prebivališče netopirji, hudourniki, golobi ter druge ptice. Do svojega skorajšnjega izumrtja v teh krajih pa tudi južne in navadne postovke.
Omeniti velja tudi turistično kmetijo Lešnik, ki je naše izhodišče. Nahaja se na razglednem slemenu na zahodnih pobočjih Pohorja nad Mislinjsko dolino. Ta stoletja stara koroška kmetija je kot eden izmed številnih majhnih izvirov katerih voda se na poti po bregu združuje v vedno večje potoke dokler končno vsi skupaj ne pritečejo v dolino združeni v reko, ki se je pred več kot tisoč leti razlila po ozemljih južno od Alp kot slovenski narod. Domačija je stara vsaj toliko kot njena mogočna približno petsto let stara lipa. Ob privoljenju prijaznih domačinov se velja sprehoditi po njenem dvorišču in povprašati po domačih izdelkih, ki jih nudijo. Cerkev svetega Filipa in Jakoba se nahaja v regiji Štajerska in Prekmurje, v podregiji Podravska in še ožje v podregiji Strojna in Pohorje.

Sveta Filip in Jakob je cerkvica, ki je primerna za družine z otroki starimi dve do tri leta. Pot do nje ni strma in večinoma poteka po cesti, deloma pa skozi gozdno pešpot.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Velik del poti bodo prehodili tudi mlajši otroci. Tem po potrebi pomagamo pri hoji.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna, lahko tudi lažja, pohodniška obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Sveti Filip in Jakob: 657 m
Izhodišče: 664 m
Skupen vzpon na poti: 71 m

Izhodišče: Vozimo se po štajerski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Slovenj Gradec. Ko pridemo po daljši vožnji v Slovenj Gradec na večjem krožnem križišču sledimo oznakam za smučišče Kope. Po dobrih treh kilometrih smo pozorni na križišče poleg katerega se nahaja vodna postaja. Tu zavijemo s ceste za Kope desno. Če približno kilometer in pol bomo prišli do kmetije, ki se nahaja desno ob cesti. Če želimo parkirati na kmetiji vprašamo za dovoljenje, sicer parkiramo na ustreznem mestu ob cesti na kateri ni veliko prometa.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja .

Časi: Kmetija Lešnik - cerkvica svetega Filipa in Jakoba 35 minut. Krožen povratek cerkvica svetega Filipa in Jakoba - kmetija Lešnik 35 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon:S hojo pričnemo pri kmetiji Lešnik. Vzpenjamo se po cesti, ki vodi mimo kmetije. Držimo se je vse do kmetije, kjer se asfaltirana cesta prelevi v makadamsko. Ta nas v nekaj minutah pripelje razpotja, kjer je razpotje za tri cerkvice. Naša makadamska cesta zavije levo, mi pa tu nadaljujemo desno. Pot nas vodi skozi smrekov gozd, pozorni pa smo na razcep, kjer gre levo navzdol pešpot, bližnjica za cerkvico svetega Filipa in Jakoba. Spuščamo se skozi gozd in končno pridemo na makadamsko cesto že pod cerkvico tik pod katero se nahaja samotna domačija.

Povratek: Od cerkvice se vrnemo do makadamske ceste, kjer nadaljujemo levo po njej. Ceste se držimo vse do prvotnega razpotja, kjer smo zavili na pešpot, ki nas je vodila skozi gozd. Od tu se na izhodišče vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (61) pritisni: Sveta Filip in Jakob
  Cerkvica svetega Filipa in Jakoba na Golavabuki stoji na travnatem griči na zahodnem predelu Pohorja.