Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Svinjski rt iz Spodnjega Jelova- za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Svinjski rt

Svinjski rt je razgled vrh nad Radečami. Pot iz vasi Spodnje Jelovo je sprehod in s tem družinski izlet v naravi primeren tudi za družine z majhnimi otroki. Iz njega se vidijo okoliški Posavski hribi, Radeče, reka Sava in Savska dolina proti Sevnici. Na vrhu so klopce in tik pred njim koča Radio kluba Radeče. Hkrati s sprehodom do Svinjskega rta priporočamo tudi kratek sprehod do cerkve ...

Zahtevnost: Označen sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: Višina Svinjskega rta 491 m.
Višina izhodišča: 590 m
Višinska razlika:
165 m

Izhodišče: Pripeljemo se v Radeče. Zapeljemo se skozi center mesta in nadaljujemo po dolini Sopote proti Svibnemu. Kmalu za Radečami smo pozorni na cesto, ki zavije desno proti vasi Spodnje Jelovo. Za orientacijo nam lahko služi tudi hrib Žebnik na levi strani ceste ob vznožju katerega zavijemo desno na cesto proti Spodnjemu Jelovu. Zapeljemo se skozi vas približno 300 metrov od zadnje hiše in ob cesti parkiramo. Tu so tudi pohodne table, ki naravnost kaejo proti Kumu, 2 ure 45 minut in Nebeški gori 1 ura 45 minut.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Izhodišče - Svinjski rt 15 minut, Svinjski rt - cerkev Svete Katarine 15 minut, Sveta Katarina - izhodišče 10 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Po cesti se vrnemo nazaj v vas. Ko prične cesta zavijati desno navzdol smo pozorni na pohodne table, ki nas usmerjajo levo na makadamsko cesto med kmetijami. Približno slabih 10 minut hodimo po tej cesti, ko pridemo do razpotja s kapelico in pohodnimi tablami. Naravnost navzdol je do Radeč 35 minut. Nadaljujemo levo proti Svinjskemu rt do katerega imamo markirano še 5 minut hoje. Tik pred ciljem gremo mimo koče Radio kluba Radeče.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti. Vkolikor želimo se sprehodimo še do cerkve Svete Katarine. Pri zadnji hiši zavijemo desno na makadamsko cesto, ki nas po dobrih 5 minutah hoje pripelje do cilja. Cerkvica je razgledna in se lepo vidijo okoliški hribi na drugi strani reke Save. Na izhodišče izleta se od tu vrnemo po isti poti.