Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Kočevsko jezero za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Kočevsko jezero

Kočevsko jezero je nastalo na dnu rudniške kotanje, kjer so z dnevnim kopom kar 175 let pridobivali rjavi premog. V kotanjo je pritekal Rudniški potok, ki je polnil dve večji luži katerih vodo so uporabljali pri separaciji premoga ter jo po večjih ceveh odvajalo v bližnjo reko Rinžo. Jezero je večinoma nastalo med leti 1973 in 1978 potem ko je bil premogovnik opuščen in je voda Rudniškega potoka počasi zalila rudniško kotanjo. Tako kot marsikje drugje je tudi tu od industrije povsem degradirana narava, tudi s pomočjo človeka, nanovo zaživela in zacvetela. Jezero je danes veliko približno 150 ha in velja za eno najčistejših in najglobjih v Sloveniji. Ribiči so vanj naselili številne ribje vrste, medtem ko na njegovem bregu gnezdi do 64 vrst ptic. Pozimi lahko na njemu drsamo, poleti pa zaplavamo, jadramo, čolnarimo ali se potapljamo. Še posebej nas navduši kočevska "savana", obsežna položna travnata pobočja, ki se spuščajo v jezero ter položni travniki poraščeni z močvirskim rastjem severno in vzhodno od jezera. Trava na posameznih predelih okoli jezera zraste tudi preko dva metra visoko. Še posebej visoka je okoli Srčkastega jezera, kjer med hojo po stezicah nadelanih ob divjih živali ali domačinov dobimo vtis prave pravcate afriške savane. Pokrajino dopolnjujejo breze, ki posamično ali v manjših skupinah, tako "zgolj za okras", kot da ne bi imele drugega dela kot biti lepe, rastejo razpršeno po "savani". Majhen košček narave, ki ga na Kočevskem znanem zlasti po globokih gozdovih Kočevskega Roga ter Stojne nikakor ne bi pričakovali. Leoparda ali slona tu sicer ne bomo srečali, medved ali srnjad pa nas ne sme presenetiti. "Savana" se utegne tekom časa korenito spremeniti. Občina je prepoznala turistični potencial zemljišč okoli jezera, a so trenutno v zasebni lasti (oktober, 2021), kar nekoliko zavira "razvoj" savane - gradnjo morebitnega kampa, apartmajev ali celo stanovanj. Velja si ogledati tudi Srčkasto jezero. Domačini mu tako pravijo zaradi njegove značilne oblike. Opisan ovinek do njega nas vodi po lahkem brezpotju, spodaj navedene stezice pa morda ob našem naslednjem obisku ne bodo več obstajale, zato si bomo utrli svoje. Kočevsko jezero se nahaja v regiji Dolenjska, podregiji Ribniško - Kočevska in še ožje v podregiji Ribniško - Kočevsko podolje.

Kočevsko jezero je zaradi miru in možnosti kopanja še posebej privlačno v vročih poletnih dneh.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Otrokem zaradi dolžine izleta po potrebi pomagamo pri hoji. Na bregu jezera moramo paziti, da otroci ne padejo v vodo. Izlet lahko opravimo tudi s športnim vozičkom za otroke. Pri glavnem kopališču na jezeru imamo za voziček nekoliko strmejši, a zelo kratek vzpon. Ko se vračamo se spustimo po klančini, ki pa tudi ni ne predolga, ne prestrma. Od tu naprej pot deloma poteka po gozdu, kjer je pot v mokrem precej razmočena (oktober, 2021). Ostali del poti je zložen in ga bomo z vozičkom zlahka prevozili. Srčkastega jezera si z vozičkom ne moremo ogledati.

Zahtevnost: Neoznačen sprehod. Ovinek do Srčkastega jezera - lahko brezpotje.

Oprema: Običajna pohodniška, lahko tudi lahka športna, obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Najvišja točka na poti: 545 m
Izhodišče: 507 m
Višinska razlika na poti: 75 m

Izhodišče: Po regionalni cesti Ljubljana - Kočevje se zapeljemo v Kočevje, kjer sledimo smeri za Rog - Bazo 20. Ko na večjem križišču v mestu zavijemo levo za Bazo 20, smo po nekaj 100 metrih vožnje pozorni na tablo, ki nas levo usmeri proti Rudniškemu jezeri. Lahko pa zavijemo levo proti jezeru tudi naslednjo ulico imenovano Rudnik. Držimo se ulice, kjer čez morda 200 metrov ponovno zavijemo levo. Držimo se te ceste po kateri se kratko spustimo do velikega parkirišča ob jezeru, kjer parkiramo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Izhodišče - krožen sprehod okoli jezera 1 ura 15 minut. Ogled Srčkastega jezera izlet podaljša za 20 minut - odvisno od poti, ki jo bomo naredili.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: Na parkirišču zavijemo desno na široko pešpot, ki nas hitro pripelje do glavne plaže Kočevskega jezera. Na robu prostora pred glavno plažo stopimo desno na široko pešpot, ki se kratko vzpne. Nato zavije levo in se položi. Ko se po 1 do 2 minutah hoje pot spusti nekaj korakov smo pozorni na stezico, ki nas vodi levo preko deloma z močvirskim rastjem poraščene ravnice - tu gremo lahko tudi naprej po naši poti in ko pridemo do naslednje ceste se držimo levo. Pripelje nas do vznožja nizkega, verjetno od nekdanjega rudnika nasutega griča. Tu zavijemo desno in se držimo vznožja klančine vse do zasebne makadamske ceste (oktober, 2021). Tu zavijemo levo. Te ceste se držimo kar nekaj časa. Pot nas v širokem loku vodi okoli jezera. V nadaljevanju se sprehajamo ob ograji in ko gremo mimo širokih vrat postanemo pozorni na kolovoz, ki se od naše poti odcepi nazaj desno navzgor. Pot se zložno vzpenja in se višje obrne levo. Čez morda 20 metrov smo pozorni na stezico, ki zavijemo desno in utegne tekom časa izginiti. Položna pot nas vodi ob robu nizkega travnatega pobočja s katerega se lepo vidi Srčkasto jezero. V nadaljevanju se stezica obrne desno in spusti. Od tu se jezeru približamo kolikor nam dopušča visoko rastje (oktober, 2021). Nato se po isti poti vrnemo do makadamske ceste s katere smo zavili proti Srčkastemu jezeru, kjer nadaljujemo desno. Nekaj 10 metrov naprej pridemo do razpotja, kjer zavijemo levo na ožjo makadamsko cesto, ki se zložno spušča proti Kočevskemu jezeru. Nižje pridemo do razpotja, kjer zavijemo desno. Hodimo po široki kolovozni poti, ki nas vodi nekaj metrov nad bregom jezera. Pot nas pripelje do ceste na robu naselja, kjer s hojo nadaljujemo levo po lokalni cesti. Kmalu pridemo do križišča, kjer zavijemo levo in se mimo gostišča Ribič spustimo do izhodišča.

Povratek: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.