Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

 Livoldski vrh iz Kočevja - za gps sled ali  galerijo na zgornjo ikono
Livoldski vrh

Livoldski vrh se nahaja na južnem predelu kočevske visoke planote Stojne. Vrh je gozdnat in nerazgleden, a se nekaj minut pod njem odpre izvrsten razgled na Kočevje, Kočevsko podolje, Malo goro in vzhodna pobočja Stojne. Najkrajša pot na Livoldski vrh po prikazani gps sledi je smer modre gps sledi preko Štamfljevega ovinka, oziroma smer spodaj opisanega povratka. Vkolikor želimo pot nekoliko ...Izlet na Livoldski vrh je primeren za otroke, ki so stari štiri leta ali več in so vajeni hoditi.

Družinski izlet: Opisana lahka pot je primerna za otroke stare 5 let ali več. Vkolikor so otroci vajeni hoje jo bodo prehodili tudi stari 4 do 5 let. Že tik pod vrhom Livoldskega vrha je na bolj strmih predelih poti nekaj jeklenic in skob, a bodo otroci te odseke poti zlahka preplezali.

Zahtevnost: Zahtevna označena pot. Tik pod vrhom je krajši bolj strm predel poti zavarovan z jeklenico in med povratkom z nekaj skobami, a dejansko gre za manj zahteven vzpon. Izlet je označen kot zahteven predvsem za tiste, ki ljubijo udoben korak.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 994 m
Višina izhodišča: 464 m
Višinska razlika:
530 m
Višinska razlika na poti: 544 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Kočevje, kjer se držimo smeri za Center in Delnice. Ko je Center za nami nas cesta pripelje do tretjega krožnega križišča, na katerem se držimo smeri za Podgorsko ulico in ne več za Delnice. Po Podgorski ulici se naravnost zapeljemo do roba Kočevja, kjer parkiramo levo na urejenem asfaltiranem parkirišču.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi:
Kočevje - Livoldski vrh mimo Fridrihštajna: 1 ura 50 minut.
Kočevje - Livoldski vrh direktna pot preko Štamfljevega ovinka (modra gps sled): 1 ura 40 minut

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S parkirišča nadaljujemo levo. Veliki zeleni smerokazi nas hitro usmerijo desno na ulico in čez 30 metrov nas planinski smerokazi usmerijo levo na Grajsko pot za Fridrihštajn (julij, 2023). Pot nas vodi okoli zadnje hiše levo in se nato prelevi v gozdno planinsko pešpot. Sprva položna pot se hitro obrne desno in prične sorazmerno strmo vzpenjati v gozdnato pobočje planote Stojne. Višje nas pripelje do ožje gozdne ceste/kolovoza po katerem nadaljujemo levo. Pot se zmerno vzpenja ter višje prečka širšo gozdno cesto ter nadaljuje naprej z zmernim vzponom. Višje gozdni kolovoz počasi preide v pešpot, vzpon pa postane bolj strm. Pot nas ponovno pripelje do široke gozdne makadamske ceste, kjer gre levo po njej pot za Livoldski vrh, medtem ko mi sledimo smerokazu za Fridrihštajn in Mestni vrh. Čez dobrih 5 minut ponovno prečkamo makadamsko cesto, kjer je levo smer za Štamfljev ovinek in Dolgo vas. Tu se držimo naravnost čez cesto naprej v gozd po pešpoti, oziroma gozdarskem kolovozu. Čez 1 minuto se pot razcepi, desno je smer za Mestni vrh, 20 minut in levo za Fridrihštajn 10 minut in Livoldski vrh 35 minut. Čez nekaj minut ponovno prečkamo makadamsko cesto - tokrat nekoliko desno, medtem ko je levo smer za Livoldski vrh. Po eni minuti hoje nas pešpot pripelje do naslednjega razpotja levo za Livoldski vrh.
Tu sedaj zavijemo proti Livoldskemu vrhu. Gremo desno na pešpot, oziroma slab gozdarski kolovoz, ki je precej zapuščen (julij, 2023). Pešpot hitro zavije levo navzdol s kolovoza, ki gre naravnost. Hitro pridemo do razopotja, kjer gre desno smer za Fridrihštajn - plezalna smer. Tu gre naša pešpot, dejansko ozka stezica, ki pa je dobro markirana naravnost. Stezica nas hitro pripelje do gozdne makadamske ceste, ki jo prečkamo in nadaljujemo naprej po gozdnem kolovozu desno. Pot se kmalu še nekoliko spusti, nato pa sledi sorazmerno strm vzpon, kjer je pot deloma utrjena z lesenimi bruni. Višje gremo mimo smeri za razgledišče, preko katerega se bomo krožno vračali. Kmalu se vzpenjamo pod nekaj metrov visokimi stenami, kjer postane vzpon precej strm ter tik pod vrhom tudi zavarovan z jeklenicami. Za njimi pešpot zavije levo in po nekaj strmih korakih pridemo na Livoldski vrh. (julij, 2023).

Sestop: Z Livoldskega vrha se ne vračamo levo po isti poti, temveč desno preko razgledišča. Ta smer, ki je tudi manj skalnata in strma, saj se izognemo jeklenicam nas v nekaj minutah pripelje do razgledišča. Tu nato nadaljujemo levo po sprva ozki stezici (julij, 2023). Spust kmalu postane bolj strm, nižje pa je na enem mestu pot celo zavarovana z nekaj skobami. Nekaj korakov za tem se priključimo prvoti poti vzpona. Pot nas pripelje do gozdne makadamske ceste, ki smo jo prvotno zgolj prečkali, sedaj pa gremo desno po njej. Po nekaj minutah hoje pridemo do planinske markacije, ki nas usmeri desno navzdol na pešpot za Kočevje. Pot je sprva precej slabo vidna, a dobro markirana (julij, 2022), nato pa se zlagoma razširi in ji v nadaljevanju zlahka sledimo. Nekaj časa nas vodi tudi ob kolesarski downhill stezi. Nižje nas v zmernem spustu pripelje do Štamfljevega ovinka.
Tu je desno nazaj smer za Dolgo vas, naravnost gor smer za Mestni vrh in Fridrihštajn, medtem ko se mi držimo makadamske ceste desno navzdol. Po njej sedaj hodimo kar nekaj časa, dokler ne pridemo do prvotne poti. Tu nas planinski smerokaz usmeri desno navzdol proti Kočevju. Do izhodišča se od tu naprej vrnemo po prvotni poti vzpona.