Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

 Fridrihštajn iz Kočevja - za gps sled ali  galerijo na zgornjo ikono
Fridrihštajn

Grad Fridrihštajn je bil svoj čas eno od glavnih prizorišč naše največje tragične srednjeveške romance, ki je s svojim zapletom silovito udarila tudi daleč preko meje tedanje Kranjske in Štajerske, tako da je moral vanjo poseči celo tedaj eden največjih vladarjev srednjeveške Evrope kralj Sigismund Luksemburški. ...Družinski izlet na Fridrihštajn je primeren za otroke stare nad 5 let.

Družinski izlet: Opisana lahka pot je primerna za otroke stare 5 let ali več. Vkolikor so otroci vajeni hoje jo bodo prehodili tudi stari 4 do 5 let. Na Fridrihštajn se povzpnemo po prostranih vzhodnih pobočjih visoke planote Stojne, ki je seveda tudi domovanje rjavega medveda. Na vrhu nas pričakajo deloma obnovljene razgledne razvaline, kjer lahko otrokom zlahka pričaramo zgodbo o nesrečni Veroniki Deseniški in Frideriku II, ki se je zaman uprl volji svojega očeta, mogočnega, častihlepnega in zelo krutega celjskega grofa Hermana II.

Zahtevnost: Zelo zahtevna označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Čelada in komplet za samovarovanje po lastni presoji.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 970 m
Višina izhodišča: 464 m
Višinska razlika:
506 m
Višinska razlika na poti: 506 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Kočevje, kjer se držimo smeri za Center in Delnice. Ko je Center za nami nas cesta pripelje do tretjega krožnega križišča, na katerem se držimo smeri za Podgorsko ulico in ne več za Delnice. Po Podgorski ulici se naravnost zapeljemo do roba Kočevja, kjer parkiramo levo na urejenem asfaltiranem parkirišču.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Kočevje - Fridrihštajn -
zelo zahtevna pot:
1 ura 30 minut
lahka pot:
1 ura 30 minut

Sezona: V suhem, ko ni snežnih razmer.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S parkirišča nadaljujemo levo. Veliki zeleni smerokazi nas hitro usmerijo desno na ulico in čez 30 metrov nas planinski smerokazi usmerijo levo na Grajsko pot za Fridrihštajn (julij, 2023). Pot nas vodi okoli zadnje hiše levo in se nato prelevi v gozdno planinsko pešpot. Sprva položna pot se hitro obrne desno in prične sorazmerno strmo vzpenjati v gozdnato pobočje planote Stojne. Višje nas pripelje do ožje gozdne ceste/kolovoza po katerem nadaljujemo levo. Pot se zmerno vzpenja ter višje prečka širšo gozdno cesto ter nadaljuje naprej z zmernim vzponom. Višje gozdni kolovoz počasi preide v pešpot, vzpon pa postane bolj strm. Pot nas ponovno pripelje do široke gozdne makadamske ceste, kjer gre levo po njej pot za Livoldski vrh, medtem ko mi sledimo smerokazu za Fridrihštajn in Mestni vrh. Čez dobrih 5 minut ponovno prečkamo makadamsko cesto, kjer je levo smer za Štamfljev ovinek in Dolgo vas. Tu se držimo naravnost čez cesto naprej v gozd po pešpoti, oziroma gozdarskem kolovozu. Čez 1 minuto se pot razcepi, desno je smer za Mestni vrh, 20 minut in levo za Fridrihštajn 10 minut in Livoldski vrh 35 minut. Čez nekaj minut ponovno prečkamo makadamsko cesto - tokrat nekoliko desno, medtem ko je levo smer za Livoldski vrh. Po eni minuti hoje nas pešpot pripelje do naslednjega razpotja levo za Livoldski vrh. Že čez nekaj metrov pridemo do naslednjega razpotja, kjer gre levo lahka smer in desno zelo zahtevna smer za Fridrihštajn.
ZELO ZAHTEVNA SMER: Gremo desno in se držimo planinskih markacij levo ob steni. Hitro gremo mimo razpotja, kjer gre desno navzdol smer za Požgani vrh. Spustimo se nekaj korakov, nato pa po z jeklenico zavarovani polici prečimo steno. Hitro pridemo do skob in jeklenice, kjer se povzpnemo navpično navzgor. Pot je dobro varovana, a precej izpostavljena, skobe pa so na nekaj mestih tesno ob steni, zato moramo biti pazljivi. Višje, ko je navpična stena za nami, pot zavije desno. Ponovno po precej izpostavljeni polici prečimo z jeklenico zavarovano steno. Po nekaj korakih pot zavije levo in hitro za tem smo na gradu Fridrihštajn (julij, 2023).
LAHKA SMER: S hojo nadaljujemo levo. Pešpot se hitro zooža in nas po krajšem vzponu pripelje do ozkega hodnika zunanjega obodnega zidu Fridrihštajna. Po hodniku se sprehodimo do lesenih stopnic po katerih se nato povzpnemo na grad Fridrihštajn (julij, 2023).

Sestop: ZELO ZAHTEVNA SMER: Na drugi strani gradu glede na mesto, kjer smo prišli na Fridrihštajn se spustimo po lesenih stopnicah. Pot nas nato vodi po ozkem hodniku zunanjega obodnega zidu gradu vse do izhoda iz gradu. Nato navzdol sledimo markacijam. Ozka pešpot se hitro razširi ter nas pripelje do razpotja za Livoldski vrh, gledano navzdol, desno. Od tu se na izhodišče vrnemo po isti poti.
LAHKA SMER: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.